A zsíros és az összeégett edények rengeteg gondot okoznak, és rengeteg esetben azt kívánjuk, bárcsak inkább kidobhatnánk őket, mint, hogy tisztogatni kelljen. Viszont egy gyönyörű öntöttvas edénytől nem szívesen válnánk meg, még akkor sem, ha ezek hamarabb koszosak lesznek, és még nehezebb őket tisztán tartani.
Sikáljuk, súroljuk, de csak hihetetlenül nehezen, lassan, és komoly fizikai munka árán szabadulhatunk meg a zsíros szennyeződésektől. Ám az alábbiakban két olyan módszert javaslunk, amely mindezt megkönnyíti számunkra…
1. Módszer:
1. ) A serpenyőbe hintsünk durvább szemű sót, és figyelmesen dörzsöljük át az ujjunkkal;
2. ) Majd locsoljunk olajat a serpenyőbe, és ezzel is dörzsöljük át a teljes felületét;
3. ) Majd vízzel öblítsük át;
4. ) Végül töröljük át – egészen tiszta és zsírmentes lesz!
2. Módszer:
1. ) Töltsük tele a serpenyőt ecettel;
2. ) Helyezzük egy szemeteszsákba, és kössük meg szorosan;
3. ) Így állon 24 órán át, ezután mossuk el a serpenyőt. Ha elsőre nem megfelelő, ismételjük, és garantáltan makulátlan lesz.
3. Módszer:
2,5 deciliter ecetre, 2,5 deciliter – vagy a serpenyő nagyságától függően ennél kicsit több, esetleg kevesebb – vízre, két evőkanál szódabikarbónára és egy szivacsra van szükség.
Első lépésként tedd a tűzhelyre, majd töltsd rá az ecetet és a vizet. Forrald fel együtt a keveréket és a vizet. Ettől kissé feloldódnak a szennyeződések. Vedd le a serpenyőt a tűzről, öntsd ki az ecetes vizet, majd szórd meg a szódabikarbónával, és hagyd pezsegni.
Ezután tisztítsd meg egy kicsit a serpenyőt szivaccsal. Ha szükségesnek látod, adj még hozzá száraz szódabikarbónát. Ezzel a technikával a foltok nagy része le fog jönni. Teflonserpenyőnél természetesen nem javasolt a súrolós módszer.




